Οι Κυκλάδες αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες, Έλληνες και ξένους, Οι πανέμορφες παραλίες με τα γαλαζοπράσινα νερά, τα υπέροχα γραφικά σοκάκια, και η γεμάτη νυχτερινή ζωή, συνθέτουν ένα μαγευτικό και παραδεισένιο κλίμα για τους επισκέπτες.
Φυσικά, όλα αυτά περιλαμβάνουν και το φαγητό, το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο στο κατά πόσο απολαμβάνουμε τις διακοπές μας. Οι Κυκλάδες φημίζονται για την παραδοσιακή και ιδιαίτερη κουζίνα τους, η οποία αποτελεί ίσως και την μεγάλη ‘’ατραξιόν’’ τους.
Παρ’ όλα αυτά, μεγάλος μέρος των τουριστών που επισκέπτονται τα Κυκλαδίτικα νησιά, επιλέγουν να περιλαμβάνουν στο μενού τους φαγητά συνηθισμένα, όπως αυτά τα οποία τρώνε στη καθημερινότητα τους: πίτσες, μακαρονάδες, απλά σφολιατοειδή, σουβλάκια και κλαμπ σάντουιτς.
Ποιοι είναι λοιπόν οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να αφήσουμε στις διακοπές μας στην άκρη τις συνηθισμένες γαστρονομικές επιλογές, και να επιλέξουμε να γευτούμε τη παράδοση του κάθε νησιού;
Στηρίξτε τη τοπική οικονομία:
Επιλέγοντας να γευτείτε τις τοπικές λιχουδιές, στηρίζετε περισσότερο την τοπική οικονομία. Συνήθως, τοπικά παραδοσιακά προϊόντα πουλάνε τα καταστήματα των μικροεμπόρων στα νησιά, οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα ζουν αποκλειστικά από αυτό. Με το να γεμίζετε το μενού σας με τοπικά προϊόντα, στηρίζετε την ύπαρξη τους και την οικονομική τους επιβίωση που έχουν τόσο ανάγκη.
Στηρίξτε τη καινοτομία και το επιχειρηματικό ρίσκο:
Είναι λογικό, όταν ανοίγεις μία επιχείρηση, να φοβάσαι το ρίσκο. Όταν κάποιος επιλέγει σε τόσο δημοφιλή νησιά να αρχίσει μία επιχείρηση η οποία να περιλαμβάνει φαγητό, το σύνηθες είναι να πάει σε ασφαλείς επιλογές φαγητών, όπως αυτές που αναφέραμε και παραπάνω. Το γεγονός πως κάποιοι τοπικοί επιχειρηματίες επέλεξαν να πάνε κόντρα στο ρεύμα, αποδεικνύει ότι αποφάσισαν το είδος της επιχείρησης που θα ανοίξουν με γνώμονα το μεράκι, και την αγάπη στο τόπο τους. Επιλέγοντας στις διακοπές σας τέτοια μαγαζιά, επιβραβεύεται την επιχειρηματική καινοτομία και δίνεται κίνητρο να συνεχιστούν τέτοιες προσπάθειες.
Εμπλουτίστε τις γνώσεις και τις γαστρονομικές σας εμπειρίες:
Σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο έχετε την ευκαιρία να γεύεστε συνηθισμένα φαγητά. Στο μικρό αυτό διάστημα των διακοπών σας, αλλάξτε ρότα. Με το να προσθέσετε στο μενού σας παραδοσιακές λιχουδιές, θα αποκτήσετε μία ακόμα εμπειρία του νησιού, καθώς κάθε μπουκιά, θα περιλαμβάνει τις αναμνήσεις και τις εικόνες των διακοπών σας. Εκτός των άλλων, θα έχετε ενισχύσει και τις γαστρονομικές σας εμπειρίες.
Βοηθήστε την υγεία σας:
Κακά τα ψέματα, η πλειοψηφία όσων πάμε διακοπές στα νησιά, ιεραρχουμε πολύ ψηλά το φαγητό και τη σημασία του. Γιατί όμως να μη προσέξουμε και την υγεία μας; Προφανώς και στις διακοπές θα περάσουμε λίγο τα όρια, αλλά πάντα η ματιά μας οφείλει να βρίσκεται στην υγιεινή διατροφή. Τα παραδοσιακά προϊόντα δεν έχουν επεξεργαστή καμία βιομηχανική επεξεργασία, καθώς κατά την απόλυτη πλειοψηφία τους έρχονται από τον παραγωγό, στο ράφι του τοπικού καταστήματος, χωρίς να περιλαμβάνουν συντηρητικά και άλλες χρωστικές ουσίες.
Πάμε να δούμε ορισμένες προτάσεις/παραδείγματα της γαστρονομικής κουλτούρας των Κυκλάδων:
- Τοματάκι φάβας στην Σαντορίνη
- Πατάτες και γραβιέρα στην Νάξο
- Γραβιέρα ‘’Σαν Μιχάλη’’ και λουκούμια στην Σύρο
- Κοπανιστή στην Μύκονο
- Κρασί ‘’Μονεμβασιά’’ στην Πάρο
- Αγκιναράκι στην Τήνο
- Βολάκι στην Άνδρο
- Πελτέ στην Τήνο
- Αμυγδαλωτά στην Σύφνο
- Βραστό τυρί στην Ανάφη
- Σκωτύρι στην Ίο
Touristika News Team