Μοδιάνο, Καπάνι, Αθωνος, Μπεζεστένι’ ένα συνονθύλευμα χρωμάτων, αρωμάτων και χώρων εστίασης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ταξιδεύει τους επισκέπτες στο παρελθόν, χαρίζοντας στην πολυπολιτισμική πόλη μια ξεχωριστή θέση στον παγκόσμιο χάρτη των γεύσεων
Η Θεσσαλονίκη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας μας, και πρωτεύουσα του νομού Θεσσαλονίκης, ιδρύθηκε το 316/5 π.Χ. από τον Μακεδόνα στρατηγό Κάσσανδρο, που της έδωσε το όνομα της συζύγου του και ετεροθαλούς αδελφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Θεσσαλονίκης. Προήλθε από τη συνένωση 26 πολιχνών που βρίσκονταν γύρω από το Θερμαϊκό κόλπο, μια πόλη πολυεθνική, επί αιώνες, πολυπολιτισμική, με επιρροές από την Ανατολή και τη Δύση, σε κάθε αποτύπωμά της’ από την αρχιτεκτονική των κτιρίων της μέχρι τις γειτονιές της, από την κουλτούρα της μέχρι την ιστορία της, και από τα χρώματα και τις παραδόσεις της μέχρι τις γεύσεις της, την κουζίνα της, τα φαγητά της, τους μεζέδες της, τις αγορές της.
«Η Θεσσαλονίκη είναι μια γαστρονομική μητρόπολη, ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, από την αρχή της ιστορίας της ως σήμερα, σημείο συνάντησης Ανατολής και Δύσης. Πουθενά αλλού στην Ελλάδα δεν πρόκειται ο επισκέπτης να βρει τόσες πολλές διαφορετικές γεύσεις συνδυασμένες στο ίδιο τραπέζι» αναφέρει στο «Εθνος της Κυριακής» η Κική Εμμανουηλίδου σεφ, συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, συμπληρώνοντας «Βυζαντινές γεύσεις και τεχνικές συνεχίζουν να υπάρχουν σήμερα με τη συνύπαρξη Οθωμανικών, Εβραϊκών και Γαλλικών επιρροών, ιδεών και προϊόντων. Η Θεσσαλονίκη έχει δημιουργήσει την ιδιαίτερη κουζίνα της, επηρεασμένη από την ιστορία της, με εξαιρετικά αποτελέσματα».
Εμβληματικοί παγκόσμιοι τίτλοι μέσων μαζικής ενημέρωσης κατατάσσουν τη Θεσσαλονίκη στις top λίστες προορισμών για φαγητό! Μεζεδοπωλεία, ουζερί, ταβέρνες και εστιατόρια, μπουγατσατσίδικα, γυράδικα, πατσατσίδικα αλλά και gastro bar, μπυραρίες, bar restaurant, παραδοσιακές κλασικές γεύσεις, γεύσεις Θεσσαλονίκης με μοντέρνες πινελιές συνυπάρχουν με τις μεσογειακές αλλά και τις ευρωπαϊκές, τις ανατολίτικες, τις αραβικές, τις συριακές γεύσεις, τις αρμένικες. Και όλο αυτό το συνονθύλευμα γεύσεων, χρωμάτων, αρωμάτων, χώρων εστίασης τοποθετούν τη Θεσσαλονίκη στον γαστρονομικό χάρτη, όχι μόνο της Ελλάδας, όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και στον παγκόσμιο!
Πηγή: Το Έθνος