«Αυτό δεν είναι αλήθεια», μας ανέφερε η κ. Ντόροθι και έσπευσε να προσθέσει πως χειμώνα δεν πρόκειται να ξαναρθούν στην Κύπρο, ούτε και το ζεύγος των επίσης συνταξιούχων φίλων τους με τους οποίους ταξίδεψαν μαζί.
«Αν λέτε τον χειμώνα ανοικτά στον Πρωταρά και εννοείτε 2-3 εστιατόρια, ένα σούπερ- μάρκετ που το καλοκαίρι είχε δέκα υπαλλήλους και τώρα μόνο μια στο ταμείο, μια μπυραρία και κανένα γραφείο ταξί, συγγνώμη δεν λέτε την αλήθεια», πρόσθεσε ο κ. Τζορτζ. «Όμορφο τοπίο δεν λέω, αλλά τόση ησυχία που νιώθεις άσχημα ιδιαίτερα τη νύχτα. Ίσως και τρομερά (εννοεί μάλλον φόβο), αφού όλα είναι σκοτεινά, ακόμη και στο κέντρο και φοβάσαι να περπατήσεις», μας ανέφερε ακόμη το ζεύγος των Βρετανών τουριστών, οι οποίοι αναχώρησαν ήδη για την πατρίδα τους.
Πολλά τα κακώς έχοντα Ο κ. Νίκος Μιχαήλ από το Αυγόρου, διαθέτει ίσως το μοναδικό χρυσοχοείο στον Πρωταρά, που επιμένει τα τελευταία χρόνια να παραμένει ανοικτό, κόντρα στην ερήμωση που παρουσιάζει η περιοχή, από τα μέσα Νοεμβρίου μέχρι και τον Μάρτιο-Απρίλιο. «Φταίνε πολλά, δεν παρέχονται τα σωστά κίνητρα και ούτε λαμβάνονται τα σωστά μέτρα για να υπάρχει οργανωμένος χειμερινός τουρισμός, δηλώνει. Π.χ. οι ξενοδόχοι προτιμούν να κλείσουν τα ξενοδοχεία τους και να στείλουν το προσωπικό στο ανεργιακό επίδομα, παρά να δώσουν πιο χαμηλές τιμές από ότι το καλοκαίρι και να προσελκύσουν χειμερινούς τουρίστες. Ενώ το κράτος τους πρότεινε ορισμένα κίνητρα, όπως π.χ. την επιδότηση κάποιου ποσού του μισθού των υπαλλήλων, για να παρέμεναν πιο πολλά ξενοδοχεία ανοικτά. Παρά ταύτα όμως, το μέτρο δεν ευόδωσε, παρ' όλο που το κράτος δίνει κάθε χρόνο πολύ περισσότερα χρήματα στους ξενοδοχοϋπαλλήλους, υπό μορφή ανεργιακού επιδόματος. «Εάν εννοούν κάποιοι ότι με ένα ξενοδοχείο και 3-4 επιχειρήσεις ανοικτές στον Πρωταρά, ότι αυτό είναι χειμερινός τουρισμός, ε δεν είναι», ανέφερε καταλήγοντας ο κ. Νίκος.
Από πλευράς του, ο ιδιοκτήτης καφετερίας στην κεντρική λεωφόρο Πρωταρά, Παναγιώτης Σουρκούνης, ανέφερε πως ούτε που φαίνεται ότι διανύουμε περίοδο Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Δεν θυμίζει αυτή την περίοδο ο Πρωταράς, αφού είναι χωρίς γιορτινό διάκοσμο. Με σχεδόν τα πάντα να είναι κλειστά, βεβαίως και θα διαμαρτύρονται όσοι τουρίστες τυγχάνει να βρεθούν εδώ για χειμερινές διακοπές, πρόσθεσε και επισήμανε πως «αυτές οι ελάχιστες επιχειρήσεις σαν την δική του που παρέμειναν ανοικτές και φέτος, ούτε τα έξοδα τους δεν βγάζουν». Και συνέχισε λέγοντας πως «κάποιοι αναλαμβάνουν το ρόλο του "ήρωα", απλά και μόνο για να υπάρχει μια μικρή επιλογή για όσους τουρίστες έρχονται τον χειμώνα, να μην μένουν κλεισμένοι μέσα στο ξενοδοχείο τους». Όμως αυτό, υπογράμμισε, πόρρω απέχει από το να ισχυριστεί κάποιος ότι γίνεται οργανωμένη προσπάθεια για κάθοδο χειμερινού τουρισμού, τουλάχιστον στην περίπτωση του Πρωταρά. Καταλήγοντας ο κ. Σουρκούνης επισήμανε ότι δυστυχώς για τον Πρωταρά, μειονεκτεί σε σχέση με τη γειτονική Αγία Νάπα και στο γεγονός ότι ουσιαστικά δεν διαθέτει μόνιμους κατοίκους. Κάτι, που έχει η Αγία Νάπα και το οποίο την βοηθά να παραμένει σε πιο ζωντανή κατάσταση τον χειμώνα, από ότι ο Πρωταράς.
Πολιτικές τιμωρίας... Από την πλευρά του, ο κ. Αλέξης, ιδιοκτήτης καταστημάτων στην περιοχή, επισήμανε πως δεν φτάνει η ανεπάρκεια
των κρατικών ιθυνόντων για δεκαετίες να οργανώσουν σωστά την κάθοδο του χειμερινού τουρισμού στην Κύπρο, ταυτόχρονα
υπάρχουν και κάποιες πολιτικές που ουσιαστικά τιμωρούν όσους επιχειρηματίες παραμείνουν ανοικτοί και τον χειμώνα. Για παράδειγμα, ο κανονισμός που επιβάλλει σε μια επιχείρηση που θέλει να παραμείνει ανοικτή και τη χειμερινή περίοδο, αλλά με το μισό προσωπικό, να υποχρεούται να καταβάλλει κοινωνικές ασφαλίσεις και στους υπαλλήλους που θα διακόψει εποχιακά την εργοδότηση τους.
Πηγή: philenews.com