Οι μεταλλάξεις, το βαρίδι της “εμβολιαστικής” διαμάχης και το θρίλερ της εμβολιαστικής διαδικασίας στην Ευρώπη απειλούν να “τινάξουν” στον αέρα τις ελληνικές προσδοκίες για την επαναλειτουργία του τουριστικού κλάδου, προκαλώντας τρόμο αν παραμείνει η χώρα στη μέγγενη των lockdowns και το τρίτο τρίμηνο του 2021. Κάθε μήνας παίζει ρόλο για την προσεχή τουριστική σεζόν και είναι άγνωστο πως θα κυλήσουν οι επόμενοι μήνες με τους αναλυτές να προειδοποιούν πως υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος να χαθεί η θερινή περίοδος κάτι που θα ήταν τεράστιο χτύπημα στην ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με την Capital Economics η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα και τα μικρά νησιά της Μεσογείου αναμένεται να πληγούν περισσότερο και μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομιών η Ισπανία κινδυνεύει περισσότερο. Οι εξαγωγές ταξιδιωτικών υπηρεσιών της χώρας στο τρίτο τρίμηνο είναι ισοδύναμες με περίπου 2% του ετήσιου ΑΕΠ, όμως μειώθηκαν στο 0,5% πέρυσι. Ο τουρισμός το 2019 συνέβαλε άμεσα στην οικονομία με 23,4 δισ. ευρώ (+10,9% ή + 2,3 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2018) ενώ συνολικά (άμεσα και έμμεσα) συνέβαλε από 51,6 δισ. ευρώ έως 62,1 δισ. ευρώ. Η άμεση δραστηριότητα του τουρισμού αντιστοιχεί στο 12,5% του ΑΕΠ και η συνολική από 27,5% έως 33,1% και η αύξηση της άμεσης συνεισφοράς του τουρισμού εκτιμάται σε 2,3 δισ. ευρώ, όταν η συνολική αύξηση του ΑΕΠ το 2019 ήταν 2,7 δισ. ευρώ.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως εκφράζει αισιοδοξία ο οποίος σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters μίλησε για ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού το φετινό καλοκαίρι, καθώς μεταξύ άλλων οι ταχείς εμβολιασμοί σε βασικές αγορές, όπως η Βρετανία και το Ισραήλ, θα ανοίξουν το δρόμο για επιστροφή των τουριστών (παρά τις σημερινές δυσκολίες του κλάδου). Τόνισε ότι «για παράδειγμα, το Ισραήλ είναι μια πολύ σημαντική αγορά για την Ελλάδα και αν το 70% του πληθυσμού της χώρας έχει εμβολιαστεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου, θα είναι ευκολότερο να ξεκινήσουμε σταδιακά να ανοίγουμε στους Ισραηλινούς που ενδιαφέρονται πραγματικά να ταξιδέψουν».
Οι απώλειες των τουριστικών εισπράξεων το 2020 ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ και ο κύκλος εργασιών των ελληνικών ξενοδοχείων σχεδόν μηδενίστηκε στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου 2020, ενώ στο καλύτερο δίμηνο της φετινής περιόδου που ήταν ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος σημείωσε πτώση της τάξης του 60% (-35% για τα ξενοδοχεία που λειτούργησαν), έναντι μέσης πτώσης 12% στον λοιπό επιχειρηματικό τομέα.
ΠΗΓΗ: in.gr