Μέσα στην θύελλα των κρίσεων του τελευταίου διμήνου – και με την πανδημία να θολώνει το δρόμο επιστροφής στην κανονικότητα – το μεγάλο πολιτικό στοίχημα και η πρόκληση των επόμενων 40 ημερών για την κυβέρνηση είναι να επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες, που έχουν καλλιεργήσει Μέγαρο Μαξίμου και πολλά κυβερνητικά στελέχη, πως ο δρόμος προς την έξοδο είναι κοντά και ότι ο Μάιος θα αποτελέσει τον μήνα έναρξης του τουρισμού.
Το χρονοδιάγραμμα του ανοίγματος της αγοράς έχει πάει πίσω και η κυβέρνηση δεν έχει κρύψει την επιθυμία να ανοίξει το λιανικό εμπόριο τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, η εστίαση μέσα Απριλίου και ο τουρισμός τον Μάιο βάζοντας έτσι ένα πλαίσιο εξόδου, παρα το γεγονός ότι η πανδημία συνεχίζει να καλπάζει.
Οικονομικό και κυβερνητικό επιτελείο ποντάρουν στην επόμενη ημέρα δείχνοντας το φως στο τούνελ που χρονικά και πρακτικά συμπίπτει σχεδόν με την έναρξη της φετινής καλοκαιρινής σεζόν. Βασικά “όπλα” οι κοινοτικοί πόροι, τα εμβόλια και τα στοχευμένα μέτρα για τους πληγέντες, ενώ η στήριξη συνεχίζεται και τον Απρίλιο για όσες επιχειρήσεις επηρεάζονται από τα περιοριστικά μέτρα. Καλά νέα έχουν έρθει και από τις Βρυξέλλες αφού το Σύμφωνο Σταθερότητας αναμένεται να παραμείνει στον πάγο και το 2022 δίνοντας ευελιξία στην κυβέρνηση για τη μελλοντική λήψη μέτρων που θα στηρίξουν το διαθέσιμο εισόδημα αλλά και αναλόγως της πορείας των δημοσιονομικών να μπει ξανά σε τροχιά η κυβερνητική ατζέντα για μόνιμες ελαφρύνσεις.
Βασικός προσανατολισμός της κυβέρνησης και των μέτρων είναι να αποτραπούν τα λουκέτα και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, ενώ το επόμενο διάστημα θα αρχίσουν τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης με το σχέδιο των έργων να κατατίθεται στην Κομισιόν στις αρχές Απριλίου.
Μαζί με το πακέτο στήριξης των 2,5 δισ. ευρώ, που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση την περασμένη Πέμπτη, ο λογαριασμός των παρεμβάσεων διαμορφώνεται στα 11,6 δισ. Ευρώ για φέτος και στα 35 δισ. Ευρώ από την αρχή της πανδημίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η παράταση του lockdown στο λιανεμπόριο έχει συνέπεια την απώλεια 700 εκατ. ευρώ τον μήνα όταν ήδη έχουν ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος.
(Όλα τα νέα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες https://www.in.gr/2021/03/11/economy/ola-ta-nea-metra-stiriksis-gia-epixeiriseis-kai-eleytherous-epaggelmaties/)
Ποντάρισμα στον τουρισμόΗ αγωνία της κυβέρνησης είναι η φετινή χρονιά να είναι καλύτερη σε σχέση με πέρυσι, κυρίως λόγω των εμβολίων που θα ξεκλειδώσουν τις μετακινήσεις. Σε σχεδόν δύο μήνες από τώρα θα επιβεβαιωθούν ή θα διαψευστούν οι ανακοινώσεις για την έναρξη του ελληνικού τουρισμού στις 14 Μαΐου με τον υπουργό Χάρη Θεοχάρη να μεταφέρει τη βεβαιότητα του ότι η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι ασφαλής, καθώς, όπως αναφέρει στο Politico, “θα έχουμε ως συμμάχους τον καλό καιρό και την πρόοδο των εμβολιασμών. Το μόνο που μπορούμε να πούμε προς το παρόν με σιγουριά είναι ότι το 2021 θα αποδειχθεί καλύτερο από την προηγούμενη χρονιά».
Σημειώνεται πως οι τουριστικές εισπράξεις με βάση τις εκτιμήσεις αναμένεται να κυμανθούν εφέτος στο 40% – 50% αυτών του 2019 (18,2 δισ. ευρώ). Τα στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν πως οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το 2020 έκαναν βουτιά 76,5% στα 4,28 δισ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 61,6% στα 1,135 δισ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 66,3% και διαμορφώθηκαν στα 367 εκατ. ευρώ.
Σε σχετική ερώτηση του politico ο υπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι το άνοιγμα του τουρισμού δε συνεπάγεται αύξηση των κρουσμάτων COVID-19, λέγοντας ότι «Έλληνες ειδικοί εκτιμούν πως η συμβολή του τουρισμού στην εξάπλωση του ιού είναι της τάξης του 3%. Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι δεν εκδηλώθηκε δεύτερο κύμα έξαρσης της πανδημίας στο μέσον του καλοκαιριού, αλλά πολύ αργότερα, κατά μία εβδομάδα μετά από τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, προς το τέλος Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου. Επίσης, ακόμη και χώρες οι οποίες δεν άνοιξαν τα σύνορά τους για τον τουρισμό, όπως το Ισραήλ, επλήγησαν από το δεύτερο κύμα στο μέσον του καλοκαιριού».
ΠΗΓΗ: in.gr