Παρά την άνοδο στον αριθμό των κρουσμάτων, την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα και την επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους σε μερικούς από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της χώρας- Κρήτη, Μύκονος, Σαντορίνη, Ίος, Πάρος- ο Ιούλιος συνοδεύτηκε από άνοδο των αφίξεων από το εξωτερικό και από αισιοδοξία για το τελικό "ταμείο" της φετινής- εξίσου δύσκολης- σεζόν.
Πιο συγκεκριμένα, οι συνολικές αφίξεις από το εξωτερικό το μήνα που έκλεισε υπολογίζονται, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από τις φόρμες εντοπισμού τουρισμού επιβατών PLF στις πύλες εισόδου της χώρας, σε πάνω από 2 εκατομμύρια, όταν πέρσι τον ίδιο μήνα είχαμε 1,34 εκατομμύρια αφίξεις, αύξηση που αγγίζει το 49%. Μέχρι στιγμής τη χώρα μας έχουν επισκεφτεί από το εξωτερικό περίπου τέσσερα εκατομμύρια αφίξεις.Τονίζεται πως, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση τον Ιούλιο του 2019 έφτασε τα 5,673 εκατομμύρια ταξιδιώτες.
Την πρώτη θέση στις αφίξεις καταλαμβάνει η γερμανική αγορά, με 600 χιλιάδες επισκέπτες μέχρι στιγμής, που ούτως ή άλλως αποτελεί τη σημαντικότερη δεξαμενή επισκεπτών για την Ελλάδα .
Άνοιξαν τα ξενοδοχεία
Την ίδια ώρα, το σύνολο των ξενοδοχειακών μονάδων σε όλη τη χώρα βρίσκεται εν λειτουργία, με τις πληρότητες μεσοσταθμικά, όπως σημειώνουν επιχειρηματίες του χώρου κυμαίνονταν τον Ιούλιο σε 70% και άγγιζαν μέχρι και το 100% σε δημοφιλείς προορισμούς όπως λένε πηγές του ξενοδοχειακού χώρου.
Πρόκειται για ποσοστό που θεωρείται ικανοποιητικό με τις αντιξοότητες που έχει επιφέρει το τέταρτο κύμα της πανδημίας και που αναμένεται να ανέβει όσο διανύουμε τον Αύγουστο, που είναι ο σημαντικότερος μήνας από πλευράς επισκεπτών και εσόδων της τουριστικής περιόδου.
Όπως τονίζει στο Capital.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, ο Ιούλιος έχει πάει πολύ καλύτερα από πέρσι, όταν είχαμε ανοικτά στην επικράτεια 5.500 ξενοδοχεία και φέτος έχουμε 10 χιλιάδες μονάδες που λειτουργούν.
"Η μέση πληρότητα έφτασε τον Ιούλιο το 70% και θα φτάσει το 80% το πρώτο εικοσαήμερο του Αυγούστου καθώς θα προστεθεί και η ελληνική αγορά. Όμως τα κρούσματα που θα έχουμε θα καθορίσουν το πόσο καλά θα πάει η φετινή σεζόν".
Αν όλα εξελιχθούν ομαλά στο μέτωπο της πανδημίας, θεωρείται πως ο Αύγουστος μπορεί να φέρει το 60% ή και παραπάνω ακόμη της τουριστικής κίνησης που είχαμε τον Αύγουστο του 2019, που ήταν η χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό.
Τα έσοδα
Παράλληλα, ανεβαίνουν οι προσδοκίες πως μπορεί να φτάσουμε μέχρι και το 50% των εσόδων της ίδιας χρόνιας, που αποτελεί τον πρώτο βασικό στόχο στον τομέα των εισπράξεων για τη σεζόν. Σε περίπτωση που συνεχιστεί με την ίδια ένταση η κινητικότητα από το εξωτερικό, τα έσοδα μπορεί να ανέβουν κι άλλο. Κορυφαία κυβερνητική πηγή του ΥΠΟΙΚ με την οποία συνομίλησε το Capital.gr τονίζει πως ο τουρισμός πάει "ανέλπιστα καλά", κάτι που αναμένεται να δώσει πολύτιμο οξυγόνο στην ελληνική οικονομία.
Υπενθυμίζεται πως το 2019, ο τουρισμός έφερε στο ταμείο 18,2 δισ. ταξιδιωτικές εισπράξεις, το υψηλότερο ποσό των τελευταίων ετών, με ταυτόχρονο ρεκόρ και στο επίπεδο των αφίξεων. Ο αριθμός των επισκεπτών από το εξωτερικό έφτασε τα 33 εκατ., ενώ η συνολική συμβολή του κλάδου άγγιξε άμεσα και έμμεσα το 30% του ΑΕΠ. Τα 13,3 δισ. ευρώ αφορούσαν το τετράμηνο από τον Ιούνιο μέχρι και το Σεπτέμβριο.
Πέρσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι τουριστικές εισπράξεις άγγιξαν τα 4,28 δισ. ευρώ με τις απώλειες για τον τουριστικό κλάδο να αγγίζουν τα 13,89 δισ. ευρώ. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν δηλαδή μείωση κατά 76,5% σε σύγκριση με το 2019.Όσον αφορά την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση το 2020 μειώθηκε κατά 76,5% και διαμορφώθηκε στις 7,375 εκατ. ταξιδιώτες.
ΠΗΓΗ: capital.gr