Εν μέσω συγκρατημένων προγνώσεων για την ταχύτητα ανάκαμψης της γερμανικής οικονομίας, η οποία δεν προβλέπεται να ξεπεράσει, σύμφωνα με τις τελευταίες οικονομικές αναλύσεις το 3,5% για το 2021, φαίνεται ότι αυξάνεται, με εντυπωσιακά γοργούς ρυθμούς, η διαθεσιμότητα κρατικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων στη Γερμανία.
Με δεδομένο, άλλωστε, ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας αναμένεται να καθορίζουν τις επενδυτικές αποφάσεις των γερμανικών Μικρομεσαίων επιχειρήσεων για μακρύ χρονικό διάστημα ακόμα, σε πρόσφατη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων (DIHK), κ. Andrian, σημείωσε ότι χρήσιμο είναι όπως κατά το επόμενο χρονικό διάστημα, ενισχυθεί η ζήτηση για εταιρικά κεφάλαια κίνησης.
Σύμφωνα με στοιχεία του DIHK οι γερμανικές εταιρείες κατά την τελευταία διετία μείωσαν τις επενδύσεις τους σε εξοπλισμό σε ποσοστό που ξεπέρασε το 13%, εξαιτίας μειωμένης ρευστότητας, ωστόσο σύμφωνα με την Γερμανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Bundesbank) ακόμα και η ζήτηση για εταιρική πίστωση παραμένει «υποτονική».
Βασική αιτία για τα ανωτέρω, σύμφωνα με πορίσματα σχετικής έρευνας που εκπονήθηκε από τη Γερμανική Αναπτυξιακή Τράπεζα (KfW), φαίνεται ότι αποτελεί η συνεχιζόμενη συμφόρηση στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, η οποία επηρεάζει δυσμενώς τις δραστηριότητες περίπου 3,8 εκατ. γερμανικών Μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και η οποία συνεπακόλουθα εμποδίζει τον σχεδιασμό νέων ή/και την επέκταση υπαρχουσών επιχειρηματικών σχεδίων.
Σε μία προσπάθεια άμβλυνσης της μειωμένης ζήτησης για πιστωτική ενίσχυση, η Γερμανική Κρατική Αναπτυξιακή Τράπεζα (KfW) προχώρησε πρόσφατα στη δημιουργία μίας σειράς κρατικών χρηματοδοτήσεων με ευνοϊκούς όρους [χαμηλούς τόκους, ευέλικτους όρους αποπληρωμής με επιμήκυνση της περιόδου εξόφλησης κ.α.], από τις οποίες οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να ωφεληθούν. Επί της ουσίας, το ανωτέρω εγχείρημα αποτελεί συνέχεια της χρηματοδοτικής βοήθειας ενίσχυσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, η οποία έχει επεκταθεί έως τα τέλη του έτους.
Στο ίδιο πλαίσιο, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο τ.έ. το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας (BMWi) και η Γερμανική Αναπτυξιακή Τράπεζα (KfW), παρέχουν κρατικές χρηματοδοτήσεις και δάνεια με βελτιωμένους όρους, ειδικά για έργα ψηφιοποίησης και καινοτομίας.
Oι πληροφορίες προέρχονται από το ελληνικό γραφείο οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων στο Βερολίνο.
ΠΗΓΗ: tornosnews.gr