Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Ένα σημαντικό μέρος της φετινής τουριστικής περιόδους εξαρχής ήταν χαμένο, καθώς οι πιθανότητες να υποδεχθούμε τουρίστες από τις αρχές Απριλίου, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, ήταν μηδαμινές ενώ η δραματική τροπή που πήρε η πανδημία και στην Ευρώπη, και φυσικά και στη χώρα μας, εκμηδένισε κάθε προσδοκία.
Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, η τουριστική σεζόν αναμένεται να έχει ανοίξει έως τις 14 Μαΐου και σύμφωνα με τους επιχειρηματίες του χώρου, και με βάση την προσδοκώμενη ζήτηση, θα υπάρχει ο χρόνος για να μπουν έσοδα στο τουριστικό ταμείο και να αντισταθμιστούν έως ένα βαθμό οι τεράστιες απώλειες που άφησε η προηγούμενη χρονιά.
Αυτά, όμως, υπό την προϋπόθεση πως όλα θα εξελιχθούν καλύτερα στο μέτωπο της πανδημίας (καθώς θα έχει προχωρήσει η εμβολιαστική διαδικασία) και δεν θα υπάρξουν άλλες ανατροπές και απρόοπτα.
Ανατροπές, όμως, τελικά υπάρχουν. Και αφορούν τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εσόδων και τουριστικών για τον ελληνικό τουρισμό, μετά τη Γερμανία. Η πιθανή απαγόρευση ταξιδιών εκτός χώρας στους Βρετανούς τουρίστες μέχρι και τις 30 Ιουνίου ήταν μια παράμετρος που ουδείς είχε υπολογίσει και πλέον φέρνει τα πάνω κάτω στον σχεδιασμό. Σημειώνεται πως σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην βρετανική Βουλή, προβλέπεται απαγόρευση ταξιδιών για μη ουσιώδεις λόγους και πρόστιμο 5.000 λιρών, μέχρι τις 30 Ιουνίου. Εν αναμονή της ψήφισης του νομοσχεδίου, ο προβληματισμός της ταξιδιωτικής αλυσίδας είναι τεράστιος, καθώς κάθε αλλαγή των πλάνων κοστίζει πλέον ακριβά στην τουριστική βιομηχανία.
Ήδη TUI και Jet2holidays εξακολουθούν να σχεδιάζουν την έναρξη των ταξιδιών στις 17 Μαΐου, όπως αρχικά αναμενόταν, όμως η επόμενη ημέρα θα είναι αβέβαιη αν τελικά υπάρξει εμπάργκο προς τους Βρετανούς τουρίστες που θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Οι φετινοί στόχοι
Θεωρείται παρ’ όλα αυτά πως η χρονιά θα είναι καλύτερη σε σύγκριση με το καταστροφικό 2020. Στόχος είναι να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και απρόοπτα στην εμβολιαστική διαδικασία από το δεύτερο εξάμηνο, που για τη χώρα μας θεωρείται σημαντικό για τις εισπράξεις. Σημειώνεται πως σχεδόν τα 2/3 των τουριστικών εσόδων προέρχονται από τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.
Για τον ελληνικό τουρισμό, ο πρώτος βασικός στόχος είναι η ανάκτηση τουλάχιστον του 50% της τουριστικής κίνησης του 2019. Σημειώνεται πως το 2019 έφερε στο τουριστικό ταμείο 18,2 δισ. ταξιδιωτικές εισπράξεις, το υψηλότερο ποσό των τελευταίων ετών, με ταυτόχρονο ρεκόρ και στο επίπεδο των αφίξεων.
Πώς θα έρχονται οι τουρίστες από το Μάιο
- Προκειμένου να έρθει κάποιος στη χώρα μας πρέπει είτε να είναι εμβολιασμένος ή να έχει αναρρώσει από την ασθένεια COVID-19 ή να έχει αρνητικό τεστ.
- Μετά από την άφιξή του, ο επισκέπτης θα υποβληθεί σε δειγματοληπτικό έλεγχο στο αεροδρόμιο με το σύστημα "EVA".
- Θα υπάρχουν όπως και πέρσι ξενοδοχεία καραντίνας, όπου τα κρούσματα θα μπορέσουν να απομονωθούν αυτόματα.
- Θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται σε ισχύ τα υγειονομικά πρωτόκολλα στις επιχειρήσεις.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
ΠΗΓΗ: capital.gr