Του Αθ. Χ. Παπανδρόπουλου
Παρά το γεγονός ότι η περίπτωσή της δεν πολυμνημονεύεται στα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης, στην αντιμετώπιση της νόσου Covid-19 και των μεταλλάξεών της η Ελλάδα τα έχει πάει καλά: Για παράδειγμα, σε σχέση με το Βέλγιο, που έχει τον ίδιο σχεδόν πληθυσμό με τη χώρα μας, στην Ελλάδα είχαμε πέντε φορές λιγότερες προσβολές / μολύνσεις από κορονοϊό και περίπου άλλες τόσες φορές λιγότερους θανάτους. Συγκεκριμένα, 5.500 απώλειες ζωής στη χώρα μας έναντι 22.000 στη βελγική περίπτωση.
Είναι προφανές έτσι, ότι πέρα από τον τρόπο αντιμετώπισης της νόσου Covid-19 στην Ελλάδα, που ήταν σχετικά από τους πιο πετυχημένους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η χώρα μας διαθέτει και άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα, με βασικά το κλίμα της και το εν γένει φυσικό της περιβάλλον. Αυτό σημαίνει ότι στο μέτρο που οι αναπτυγμένες οικονομίες γίνονται περισσότερο κέντρα παροχής υπηρεσιών και παραγωγής γνώσεων, η Ελλάδα διαθέτει ισχυρά πλεονεκτήματα και θα πρέπει άμεσα και ευφυώς να τα αξιοποιήσει, γιατί στη μεσογειακή Ευρώπη δεν είναι μόνη της από ανταγωνιστικής πλευράς.
Και από την άποψη αυτή, υπογραμμίζεται ιδιαίτερα ότι μπορεί ο εγχώριος τουρισμός τους τελευταίους μήνες να έχει δεχθεί ισχυρά πλήγματα από την πανδημία, πλην όμως διαθέτει καλές προοπτικές ανάκαμψής του, αν αξιοποιήσει πηγές του, όπως είναι για παράδειγμα ο ιατρικός τουρισμός και η συναφής με αυτόν μεσογειακή δίαιτα. Ειδικότερα ο ιατρικός τουρισμός, είναι ένας κλάδος ο οποίος στο μέλλον θα γνωρίσει εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης αλλά και προβολής του.
Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα ποσοτικά στοιχεία, ο παγκόσμιος τζίρος του κλάδου αυτού έχει ξεπεράσει τα 126 δισ. δολάρια και οι διακινούμενοι διεθνώς ασθενείς αντιπροσωπεύουν έναν πληθυσμό όχι μακράν των 20 εκατομμυρίων. Εκτιμάται δε ότι η τάση αυτή θα είναι ανοδική, στο μέτρο που προς τα πάνω θα πηγαίνει και η διεθνής δημογραφία.
Ας σημειωθεί επίσης ότι το εύρος των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται γύρω από τον ιατρικό τουρισμό, εκτός από τον σκληρό πυρήνα των ιατρικών υπηρεσιών, είναι τεράστιο και αφορά τον κλάδο των μεταφορών, των παρόχων τουριστικών καταλυμάτων, της εστίασης και φυσικά και των ασφαλιστικών εταιρειών. Γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό το Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Enterprise Greece και του Ελληνικού Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας-ELITOUR, που υπεγράφη πριν από λίγο καιρό, να ανοίξει έναν νέο δρόμο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Ο πρόεδρος της Enterprise Greece και γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Σμυρλής, σημείωσε ότι στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η διοργάνωση από κοινού δράσεων, οι οποίες θα προωθήσουν την Ελλάδα ως ελκυστικό προορισμό στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς η χώρα μας διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, τόσο σε επίπεδο τουριστικό όσο και σε επίπεδο παροχών υγείας, ώστε να υπάρξει άμεσα θετικός αντίκτυπος στην οικονομία.
Επιπλέον, νέες επενδύσεις στον χώρο αναμένεται ότι θα συμβάλουν σημαντικά και στη διατήρηση ενός ανώτερου επιπέδου υπηρεσιών υγείας τόσο για τους πολίτες όσο και για τους επισκέπτες. Παράλληλα, ο ιατρικός τουρισμός θα βοηθήσει στο να μπει φρένο στο brain drain των Ελλήνων επιστημόνων υγείας.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Enterprise Greece, Γιώργο Φιλιόπουλο, ο τουρισμός υγείας μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή εσόδων για την ελληνική οικονομία, καθώς, μόνο στην Ε.Ε., ο τζίρος του τουρισμού υγείας υπολογίζεται σε περίπου 47 δισ. ευρώ. «Η γήρανση του πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες, η μεγάλη πρόοδος στον χώρο της ιατρικής και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, συμβάλλουν στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής και κατ’ επέκταση στη ραγδαία ανάπτυξη του κλάδου. Η Ελλάδα προσφέρεται για προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων στον χώρο της υγείας, καθώς αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό λόγω της γεωγραφικής της θέσης, μπορεί να στοχεύσει στην ευρωπαϊκή αγορά αλλά και σε αυτές της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, διαθέτει εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, επαρκείς υποδομές, αλλά και μεγάλο αριθμό ιατρών σε χώρες του εξωτερικού. Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων θα συμβάλει και στη συγκράτηση της μετανάστευσης αξιόλογων γιατρών, νοσηλευτών και θεραπευτών εκτός Ελλάδος».
Με άλλα λόγια, πέρα από την πανδημία και τις επιπτώσεις της στο σύστημα της δημοσίας υγείας, στην Ελλάδα το όλο θέμα θα πρέπει να γίνει αντικείμενο σοβαρού και σε βάθος προβληματισμού ανεξαρτήτως των παιχνιδιών εξουσίας και λαϊκισμού που παίζουν διάφοροι «ειδήμονες» και «προστάτες».
Ο τουρισμός υγείας μπορεί να αποτελέσει πηγή εσόδων για την ελληνική οικονομία, καθώς περισσότεροι τουρίστες σημαίνει επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και μεγαλύτερα έσοδα για τα νοσοκομεία και τις κλινικές. Παράλληλα, θα τιθασεύσει τη μετανάστευση αξιόλογων γιατρών, νοσηλευτών και θεραπευτών και θα αποτελέσει αιτία επιστροφής τους στην Ελλάδα.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr